Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναφορικά με το φετινό Πολυτεχνείο και τους «αναρχικούς»…




Του Μάριου Ρουφικτού

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου η οποία λίγο κόντεψε να αμαυρωθεί από γεγονότα που έλαβαν χώρα στον πανεπιστημιακό χώρο δύο ημέρες και απέτρεψαν την πρόωρη διεξαγωγή των πολιτικών διεργασιών.

Πιο συγκεκριμένα, μια πολύ μικρή ομάδα ανένταχτων ανθρώπων με αυτοαναφορά στον αναρχικό χώρο –ίσως και περιθωριοποιημένων από αυτόν- θεώρησαν καλό και χωρίς βάσιμα πολιτικά κριτήρια να καταλάβουν το χώρο του Πολυτεχνείου τα ξημερώματα της 15ης Νοέμβρη και να εφαρμόσουν τεχνικές κατάληψης της σχολής κλειδώνοντας τις πόρτες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από αυτή την ομάδα των περίπου 20-25 ατόμων, αρκετοί ήταν Ισπανοί ή Γάλλοι με υπερβολικά μεγάλη πιθανότητα να μην γνώριζαν καν πλήρως το που βρίσκονται και για ποιο λόγο κάνουν ότι κάνουν. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος ηλικίας ήταν υπερβολικά χαμηλός.

Οι πολιτικοκοινωνικές ομάδες που διαδήλωναν αυτό το τριήμερο εκτός του χώρου δεν επιχείρησαν καλώς ή κακώς σε καμία περίπτωση να ανακαταλάβουν το χώρο μέσω της βιας. Αυτό μπορεί να κριθεί με πολλούς τρόπους και από πολλές οπτικές γωνίες. Αδυναμία; Λογική; Έλλειψη μέσων και αντανακλαστικών; Ψυχραιμία; Εφόσον οι πόρτες εν τέλει άνοιξαν, το συγκεκριμένο γεγονός δεν πήρε διαστάσεις και λογικά –αλλά κακώς- δεν θα ξανασυζητηθεί.

Την προηγούμενη της επετείου, αναρχικές συλλογικότητες με πρωτοστατούσα την «Ταξική Αντεπίθεση» και μια ομάδα συνολικά 250-300 ατόμων μπήκαν στο χώρο από την μεριά της Στουρνάρη και επιχείρησαν να επιχειρηματολογήσουν και να διαπραγματευτούν με τον «αναρχικό» κόσμο που είχε καταλάβει το χώρο. Τελικά και εν μέσω φόβου αυτών, οι πόρτες άνοιξαν και ο κόσμος μπήκε στο Πολυτεχνείο υπό χλευασμούς από τους καταληψίες. Δεν αιτιολογούμε βίαιες τακτικές σε καμία περίπτωση όμως από ένα σημείο και έπειτα αναρωτιέσαι ποιος θα ήταν άραγε ο τρόπος να καταλάβουν οι εν λόγω «αναρχικοί» ότι η πράξη τους ήταν πέρα για πέρα καταδικαστέα και πως δε μπορούν 20 έφηβοι να παίζουν έτσι με την ιστορία και τον κόσμο της αριστεράς και της εργασίας;


Υ.Γ. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις/ομάδες που εν τέλει διαδήλωσαν και μετέπειτα μπήκαν ως είθισται στο χώρο οφείλουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ταξική Αντέπιθεση και τις αυτόνομες αυτές αναρχικές συλλογικότητες που άνοιξαν το Πολυτεχνείο. Οι αληθινοί κομμουνιστές δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιο λόγο δηλώνουν αναρχικοί. Αυτή τη μια φορά το χρόνο, ο χώρος του Πολυτεχνείου ανήκει σε όλο το λαό, τους φοιτητές και τους εργάτες πού πλήττονταν τότε και τώρα από το φασισμό, τον μισανθρωπισμό, την ανεργία, το ρατσισμό, το φόβο, τις καταστροφικές πολιτικές και τα μνημόνια. Οι μικροιδεολογικές (ή και μεγάλες αν θέλετε) διαφορές, τουλάχιστον εκείνη τη μέρα οφείλουν να μπαίνουν στην άκρη. Τουλάχιστον αυτή τη μέρα, διότι όλες τις υπόλοιπες έχουμε συνηθίσει να τις αφήνουμε να μας χαλάνε τα ίδια μας τα σχέδια.

Σχόλια

Popular Posts

Τα Τρολλογραφικά (18-2-20)

Της  Τρομο-γραφικής Οργάνωσης ΡΟΖΑ-ΕΚΜ  * Για να προστατευθεί η Ξάνθη από τους Τούρκους,αγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη. Το παραπάνω το ισχυρίστηκε μέλος της ΕΕΑ. Με τούτη τη λογική,ο ΠΑΣ Γιάννενα απειλείται από Αλβανούς επενδυτές,η Κέρκυρα από Ιταλούς,κι ο ΟΦΗ από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Tα Τρολλογραφικά (23-04-18)

Της Τρομο-γραφικής Οργάνωσης ΡΟΖΑ-ΕΚΜ * Το κείμενο αποχώρησης από τη ΔΕΑ, το υπογραφούν 68 αγωνιστές-αγωνίστριες. Μακάρι οι σύντροφοι να έβρισκαν ακόμα ένα άτομο προκειμένου η αποχώρηση αυτή να καταγραφεί ως η πιο σέξυ αποχώρηση-διάσπαση στην ιστορία της Αριστεράς.

Σοβιετική Ένωση και νέες τεχνολογίες

Του Δημήτρη Μιλάνου Η Σοβιετική ένωση που οραματίσθηκαν οι πρωτεργάτες της, οι μπολσεβίκοι επαναστάτες, είχε στο κέντρο της τoν άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για να μπορέσουν αυτές να καλυφθούν ήταν απαραίτητη η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Η ΕΣΣΔ είχε  σαν στόχο να χαράξει τον υπερεθνικό διαφωτισμό, την νεωτερικότητα και τον ορθολογισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μια αγροτική κατά το μεγαλύτερο κομμάτι χώρα, κατάφερε σε 40 χρόνια να εκτοξεύσει πρώτη στο διάστημα δορυφόρο αλλά και να καταφέρει ισότητα στο τομέα της “Πυρηνικής” δυναμικής με τις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά υπήρξαν τομείς που απέτυχε παταγωδώς. Από την Βιολογία και την Γενετική το διάστημα ΄30 με ΄50 έως την δεκαετία του ‘80 και μετά που έμεινε αρκετά πίσω κατά την ψηφιακή επανάσταση. Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι γι’αυτό; Αυτοί την ερώτηση θα κληθούμε να απαντήσουμε στα επόμενα άρθρα.