Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «εκτόξευση» του Σπούτνικ και τα Μέσα Μαζικής «Εξημέρωσης»



Του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Τα μάτια μας είδαν το όνομα αυτό ξανά και ξανά σε διάφορα διαδικτυακά και έντυπα μέσα εδώ και ένα μήνα. Τελικά το... κοσμοϊστορικό γεγονός συντελέστηκε στις 6, 7 και 8 του Οκτώβρη. Ποιο ήταν αυτό το γεγονός;! Μα φυσικά το πολυδιαφημισμένο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το φεστιβάλ «Σπούτνικ».



Το περίεργο στο γεγονός αυτό δεν ήταν το ίδιο το φεστιβάλ, αλλά η μεγάλη προβολή του στα διαδικτυακά Μ.Μ.Ε. Όσοι επισκέφθηκαν κάποιον διαδικτυακό ιστότοπο λίγο καιρό πριν γίνει το φεστιβάλ, σίγουρα θα πρόσεξαν κάποια διαφήμιση, αναφορά, ή ακόμη και ολόκληρα άρθρα που μιλούσαν γι’ αυτό. Και αφού τελείωσε, τα ίδια μέσα έγραψαν για την απήχησή του. Και δε μιλάω για τα κλασσικά «συριζαϊκά» μέσα, όπως η σελίδα της Αυγής ή το Left.gr, αλλά και για «mainstream» νεανικές ιστοσελίδες, ακόμη και αυτές της ΕΡΤ και του «Πρώτου Θέματος»!

Τόσα χρόνια, διοργανώθηκαν πολλά φεστιβάλ, τόσο από τη νεολαία του Συνασπισμού, όσο και από άλλες συλλογικότητες εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η αναφορά σε αυτά γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον λεγόμενο «κομματικό τύπο» (Η Αυγή, Δρόμος της Αριστεράς κλπ) και σε σελίδες προσκείμενες στον (προ κωλοτούμπας) ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Εάν τύχαινε και γινόταν οποιαδήποτε αναφορά από κάποιο άλλο μέσο, ειδικά «mainstream», τότε αυτό περιοριζόταν σε λίγες γενικόλογες κουβέντες που δε ξεπερνούσαν κάποιον μικρό αριθμό σειρών.

Τι συνέβη λοιπόν και ξαφνικά είδαμε ένα φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προβάλλεται από τα Μ.Μ.Ε. μέχρι τελικής πτώσεως;!
Μα φυσικά η μεταστροφή του κόμματος προς τον κυβερνητισμό (με την κακή έννοια) και προς τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές!

Κακά τα ψέματα, τα κυρίαρχα “μέσα μαζικής... εξημέρωσης” δημοσιεύουν αυτά που δεν ενοχλούν τις κυρίαρχες πολιτικές της Ε.Ε. και του κοινού νομίσματος, και «θάβουν» οποιοδήποτε αντισυστημικής φύσεως άρθρο, εξυπηρετώντας πολλές φορές διάφορα «φιλοευρωπαϊκά» συμφέροντα -ας μην ξεχνάμε την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015, στην οποία επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, αν όχι με λύσσα. Έτσι, τώρα που και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανήκει στην ίδια συνομοταξία, η προβολή του φεστιβάλ της νεολαίας του γίνεται αφειδώς.

Βέβαια, το «Σπούτνικ» παρουσιάστηκε ως μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, αν και στο τέλος δεν είχε την απήχηση που η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος περίμενε (για την ακρίβεια στο φεστιβάλ ήταν «τρεις κι ο κούκος»!). Το θέμα είναι πως μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη απήχηση στη νεολαία τα φεστιβάλ: Unity (νεολαία ΛΑ.Ε.), Αναιρέσεις (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α), Resistance (προσκείμενο στην K.O.E.), όπως και το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, τα οποία αποτέλεσαν αξιοσημείωτα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα για το έτος που φεύγει. Αλλά για αυτά δεν είδαμε να αφιερώνονται άρθρα και σειρές επί σειρών σε ιστοτόπους. Μόνο οι αναφορές στον «κομματικό τύπο» όπως έγραψα και παραπάνω… Σημάδι πως είχαν κάτι να προσφέρουν στον πολιτικό προβληματισμό, πως οι διοργανωτές τους πάνε ακόμη «κόντρα στον άνεμο», και πως, όχι απλά ονειρεύονται, αλλά απαιτούν μία άλλη κοινωνία, μία κοινωνία δίχως την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πράγμα που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρόδωσε και απεμπόλησε από το πρόγραμμά του εδώ και 2 χρόνια... 

Όλα αυτά πλέον μας δείχνουν ποιος είναι πλέον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και ποιο ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, τα οποία πλέον πολλές φορές δεν ασχολούνται με την ενημέρωση, αλλά με την κατευθυνόμενη προπαγάνδα…

Σχόλια

Popular Posts

Τα Τρολλογραφικά (18-2-20)

Της  Τρομο-γραφικής Οργάνωσης ΡΟΖΑ-ΕΚΜ  * Για να προστατευθεί η Ξάνθη από τους Τούρκους,αγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη. Το παραπάνω το ισχυρίστηκε μέλος της ΕΕΑ. Με τούτη τη λογική,ο ΠΑΣ Γιάννενα απειλείται από Αλβανούς επενδυτές,η Κέρκυρα από Ιταλούς,κι ο ΟΦΗ από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Tα Τρολλογραφικά (23-04-18)

Της Τρομο-γραφικής Οργάνωσης ΡΟΖΑ-ΕΚΜ * Το κείμενο αποχώρησης από τη ΔΕΑ, το υπογραφούν 68 αγωνιστές-αγωνίστριες. Μακάρι οι σύντροφοι να έβρισκαν ακόμα ένα άτομο προκειμένου η αποχώρηση αυτή να καταγραφεί ως η πιο σέξυ αποχώρηση-διάσπαση στην ιστορία της Αριστεράς.

Σοβιετική Ένωση και νέες τεχνολογίες

Του Δημήτρη Μιλάνου Η Σοβιετική ένωση που οραματίσθηκαν οι πρωτεργάτες της, οι μπολσεβίκοι επαναστάτες, είχε στο κέντρο της τoν άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για να μπορέσουν αυτές να καλυφθούν ήταν απαραίτητη η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Η ΕΣΣΔ είχε  σαν στόχο να χαράξει τον υπερεθνικό διαφωτισμό, την νεωτερικότητα και τον ορθολογισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μια αγροτική κατά το μεγαλύτερο κομμάτι χώρα, κατάφερε σε 40 χρόνια να εκτοξεύσει πρώτη στο διάστημα δορυφόρο αλλά και να καταφέρει ισότητα στο τομέα της “Πυρηνικής” δυναμικής με τις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά υπήρξαν τομείς που απέτυχε παταγωδώς. Από την Βιολογία και την Γενετική το διάστημα ΄30 με ΄50 έως την δεκαετία του ‘80 και μετά που έμεινε αρκετά πίσω κατά την ψηφιακή επανάσταση. Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι γι’αυτό; Αυτοί την ερώτηση θα κληθούμε να απαντήσουμε στα επόμενα άρθρα.